معرفی محبان
مؤسسه خیریه "محبان" ازسال ۱۳۹۳در قـالب یک موسسه غیر انتفاعی- غیر دولتی با انگیزه والای کمک به محرومین فعالیت همه جـانبه خود را جهت حمایت از خانواده های ناتوان آغاز کرده است. در سالهای گذشته فعـالیت، محبان بـا بهره گیری از کمک های انسان دوستانه مردم نیکوکار و تلاش پیگیر نیروهای داوطلب و موظف خود، به موفقیت های چشمگیری در حوزه های مختلف امور خیریه که عبارتند از، معیشت،مسکن،ازدواج،اشتغال درمان و... دست یافته ودر این مسیر موفق بوده است.
تاریخچه و نحوه تاسیس
موسسه محبان توسط جمعی از حجاج بیت الله الحرام در سال ۹۳ تاسیس شده است و ایده اصلی آن توسط این حجاج عزیز با هدف و کمک به اقشار نیازمند در سفر حج تمتع سال۹۳ بیان شده است. لذا از همان ابتدا با گرد هم امدن گروهی ازخیرین داوطلب ، فعالیت محبان اغاز شد و با استعانت از پیشگاه حضرت ولی عصر ارواحنا فداه، خدمت به نیازمندان و محرومین جامعه شروع گردید. موسسه خیریه محبان از همان ابتدا با جلب کمک های مردمی و با تکیه بر نیت خیرخواهانه مردم و فعالیت های داوطلبانه اداره می گردید. برگزاری مراسم مذهبی، افطاری و حامی یابی از روش های جلب کمک های مردمی در محبان بوده است. موسسه "خیریه محبان" توانسته است در سال های گذشته با بهره گیری از اعتماد و حمایت های آحاد مردم و سخت کوشی اعضاء داوطلب و در مراقبت های ویژه از بیماران و خانواده های نیازمند و زنان بی سرپرست مسیر خود را با قدرت ادامه دهد. محبان با هدف حفظ منزلت انسانی خانواده ها در تلاش است که طی یک زمانبندی مشخص که انها تحت پوشش و حمایت هستند،اشتغال مناسب آنها پیدا کند تا بتوانند پس از جدا شدن از خیریه به صورت یک شهروند عادی به زندگی خود ادامه دهند. محبان فعالیت خیریه محبان، در زمینه های ، پیشگیری، درمان، خدمات، بهداشت، معیشت ،مسکن،ازدواج، اشتغال ،تحصیل و اداءدیون تعریف شده است.محبان تبلوری از ایفایی نقش مشارکت مردمی در جامعه است که در بخش اول اساسی ترین شعار محبان یعنی "فقر زدایی" بر آن تصریح شده است.
فعالیت های محبان
موسسه خیریه محبان در بخش های پیشگیری، درمان، خدمات، بهداشت، معیشت، مسکن، ازدواج، اشتغال، تحصیل و اداءدیون به محرومین کمک رسانی میکند.
پیام مدیرعامل
موسسه خیریه محبان سازمانی است که با انگیزه خدمت به محرومین شکل گرفته و نزدیک به شش سال میباشد که فعالیت خود را آغاز کرده است. ما به همراه شما تلاش کردیم در مسیر تحقق اهداف بشر دوستانه فعالیت کنیم و همواره اولویت ما حفظ ارزش های انسانی باشد.ما در محبان آموختیم که در زمان تصمیم گیری ها همه موارد و همه ی جوانب را در نظر بگیریم. آمخوختیم که در روزهای سخت و بحرانی همه انسان ها به یک اندازه عزیز هستند و باید به آن ها توجه کنیم. امروز ، روز که کشورمان و کل محبانت با شیوع ویروس کرونا درگیر است ما در محبان خود را مسئول می دانیم که همانند همیشه پر قدرت تر و پر صلابت تر در تصمیم گیری روزهای سخت به مصلحت همه فکر کنیم.ما در این دوران سخت تلاش کردیم بتوانیم کمک خرجی دوره کرونا برای دوران طلایی قرنطینه به خانواده هایی که نتوانستند کار کنند، کمک هزینه پرداخت کنیم و هر ۴۵ روز یکبار بسته معیشتی برای این عزیزان ارسال کنیم.در کنار همه ی این موارد بدیهی است که درمان بیماران در هر شرایطی باید ادامه پیدا کند . ما با یاری پزشکان خوبمان توانسته ایم درمان این خانواده ها را تا به امروز به مسیر بهبودی هدایت کنیم. از همه شما خیرین، داوطلبین که در تمام شرایط سخت روزگار در کنار ما هستید تا خانواده ای را در مسیر رشد و بالندگی حرکت دهیم ، سپاسگزاریم. به امید آنکه با همدلی تمامی مردم ایران جامعه کشورمان و همه محبان فقر را پشت سر بگذارد و این بیماری را شکست دهند. با احترام محمد جعفر درخشان
هیات امنا
بهره گیری از ظرفیت های خرد جمعی و جلب مشارکت های مردمی یکی از اصول حاکم بر نحوه مدیریت محبان میباشد با همین رویکرد بنیانگذاران از همان ابتدا به جلب همکاری متخصصان و معتمدان این عرصه پرداخته است تا بتوانند با اندیشه های سازنده این افراد، به سوی سازمان متعالی قدم بردارند اعضای هیئت امنای محبان همگی داوطلبانه این مسئولیت و سمت را قبول کرده اند و همه این عزیزان از زائران خانه خدا هستند.
اعضا هیات امنا
آقایان سیدامیرآذرنیا، علی اعرابی، جواد بصیرانی، ابوالفتح تقی زاده، حجت سروی، مجید جوزی، محمد جعفر درخشان، علیرضا درودیان، نعمت اله عبدالهی، محمد مهجوری.
مدیرعامل
اختیارات و وظایف مدیر عامل در چهارچوب اختیارات و مصوبات هیأت مدیره توسط هیأت مذکور تعیین می گردد. مدیر عامل کنونی محبان: آقای محمد جعفر درخشان
مأموریت ها و شرح وظایف مدیرعامل
۱- نمایندگی قانونی خیریه در مراجع رسمی و نهادها و در برابر اشخاص حقیقی و حقوقی. ۲- استخدام و عزل و نصب کارکنان در حدود ضوابط و مصوبات هیأت مدیره و اختیارات واگذار شده به وی. ۳- نگه داری از اموال، دارایی ها، حساب ها، اسناد و دفاتر خیریه. ۴- اعمال اختیاراتی که به صورت موردی یا مقطعی از جانب هیأت مدیره به وی تفویض شده باشد. ۵- ارائه پیشنهادهای لازم به هیأت مدیره در زمینه گسترش، بهبود و هماهنگی فعالیت های خیریه به منظور ارائه به مجمع عمومی هیأت امنا. ۶- تهیه پیش نویس ترازنامه، بودجه و گزارش سالانه جهت بررسی هیأت مدیره و ارسال به مجمع عمومی. ۷- تهیه پیش نویس آیین نامه های مورد لزوم جهت طرح و تصمیم گیری در هیأت مدیره. ۸- نظارت، پیگیری و ایجاد هماهنگی در فعالیت بخش های مختلف، شعب، نمایندگی ها و دفاتر خیریه. ۹- پیشنهاد برگزاری جلسه مجمع عمومی فوق العاده هیأت امناء به هیأت مدیره با ذکر علل موجّه جهت تصویب. ۱۰- انجام سایر وظایف و اختیاراتی که طبق اساسنامه و قوانین و مقرّرات مربوطه به مدیرعامل محول شده یا بشود.